مقاومت فولاد و آهن در مقابل اکسید آهن بهطور قابلتوجهی کاهش مییابد. خوردگی، زنگزدگی و فرسایش، مشکلات جداییناپذیری در محصولات و وسایل فولادی ایجاد میکنند. به دلیل این مسائل، متخصصان صنعت فولاد برای مقابله با خوردگی، اقدامات و راهحلهای مختلفی را اتخاذ کردهاند. ورق گالوانیزه و ورق آلوزینک نتیجهی این تدابیر هستند. در این مقاله، قصد داریم به بررسی تفاوتها بین ورق آلوزینک و گالوانیزه بپردازیم.
اثرات اکسیدآهن بر ورقهای فولادی اکسید آهن
از جمله مهمترین عوامل خرابی برای آهنآلات بهحساب میآید. در محیطهای مرطوب، فولاد به سرعت از حالت فعال خود خارج شده و مقاومت خود را از دست میدهد.
برای تقویت مقاومت و استحکام ورقهای فولادی در مقابل اکسید آهن، از ترکیبات فلزی مختلف استفاده میشود. به عنوان مثال، در ورق گالوانیزه، فلز روی به عنوان پوششی به کل ورق افزوده میشود. این پوشش از فلز روی، فولاد را در مقابل پوسیدگی مقاومتر میسازد و منجر به افزایش عمر مفید فولاد میگردد
مفهوم و کاربرد ورق آلوزینک
ورق آلوزینک، یکی از اقسام ورقهای فولادی آلیاژی است که با خصوصیات فنی منحصربهفرد خود، تولید و به بازار عرضه میشود. این نوع ورق، همچنین با عناوین دیگری چون “گالوانوم” و “زینکالوم” نیز شناخته میشود. ورق آلوزینک در واقع یک نوع فلز گالوانیزه است؛ یعنی به ویژه با پوشش عنصر “روی” مجهز شده است.
البته، تولید ورق آلوزینک تنها به پوشش با روی محدود نمیشود. در فرآیند ساخت این نوع ورق، سه مؤلفه اصلی زیر مورد استفاده قرار میگیرند تا در نهایت، یک محصول آلیاژی با کیفیت تولید گردد:
۵۵ درصد فلز آلومینیوم
۴ درصد فلز روی
۶ درصد عنصر سیلیکون
پیشنهاد سایت:
لایههای قلع اندود به عنوان یکی از روشهای پوشش دهی فلزات بر روی سطوح مختلف، در صنایع مختلف از جمله صنعت خودرو، الکترونیک، و فلزات زیرفشاری استفاده میشوند. این فرآیند شامل چند گام اصلی است:
ابتدا، سطح قطعه که قرار است با قلع اندود پوشش داده شود، تمیز شده و آماده میشود. سپس یک لایه از ماده مذاب قلع بر روی سطح قرار داده میشود. این ماده مذاب معمولاً شامل آلیاژهایی از قلع و سایر فلزات است که باعث ایجاد ویژگیهای خاص در لایه قلع میشوند.
پس از اعمال لایه قلع مذاب، سطح مورد نظر به یک محیط حرارتی مناسب منتقل میشود تا قلع مذاب در آنجا متمایل به یکدیگر بشوند و به سطح چسبند.
در نهایت، بر روی سطح ورق قلع اندود شکلدهی و پرس زدن انجام میشود تا لایه قلع به شکل مطلوبی بر روی سطح قرار گیرد و از دوام و مقاومت لازم برخوردار باشد. این فرآیند به دلیل خواص ضد خوردگی، هدایت الکتریکی و نقاط ذوب بالا مورد استفاده قرار میگیرد.
خصوصیات برجسته ورق آلوزینک
یکی از ویژگیهای برجسته و ممتاز ورق آلوزینک، مقاومت قابل توجه در برابر زنگزدگی و اکسید آهن است. علاوه بر این، دارای قابلیت جوشکاری عالی، انعطاف مناسب و قابلیت رنگآمیزی فوقالعاده، از مزایای دیگر این ورق فولادی است.
در زمینه مقاومت ورق آلوزینک در برابر خوردگی، نباید از فلز آلومینیوم غفلت کرد؛ زیرا آلومینیوم به عنوان اصلیترین عامل در این زمینه عمل کرده و پس از مدتی که فلز روی تخریب میشود، همچنان به ورق استحکام و مقاومت میبخشد. به این ترتیب، ورق آلوزینک با ترکیب این دو فلز، نه تنها از خوردگی جلوگیری میکند بلکه استحکام و عمر مفید آن را افزایش میدهد.
برتریهای ورق آلوزینک
ورقهای آلوزینک، با توجه به خصوصیات فنی خاص خود، از مزایای فراوانی برخوردارند. این ورقها به دلیل خاصیت ضدزنگ، دارای دوامی بیشتر نسبت به سایر ورقهای فولادی هستند (با عمر طولانیتر) و در طول زمان مقاومت خود را حفظ میکنند. سایر مزایای این ورقها به شرح زیر است:
- وزن مناسب با توجه به آلیاژ مورد استفاده
- انعطاف پذیری بالاتر نسبت به ورقهای گالوانیزه
- ابعاد دقیق
اندازهها و ابعاد ورق آلوزینک
ورقهای آلوزینک در مقایسه با دیگر ورقهای فولادی، دارای تنوع کمتری در ابعاد هستند. این ورقها به طور عمده به صورت شیت و رول در بازار عرضه میشوند. مشتریان میتوانند ابعاد دلخواه خود را به واحدهای تولیدکنندهی ورق آلوزینک اعلام کنند تا محصول، با توجه به ترجیحاتشان ساخته شود.
ابعاد تقریبی ورقهای آلوزینک موجود در بازار به این توصیف هستند:
ضخامت ورق آلوزینک: از 0.5 تا 0.8 میلیمتر
ابعاد ورق آلوزینک: از 1000 تا 1500 میلیمتر
کاربردهای گسترده ورق آلوزینک
ورق آلوزینک به دلیل مقاومت بسیار بالا در مقابل آبخوردگی، رطوبت و سایر خوردگیها، در مناطقی که با رطوبت فراوان رو به رو هستند، به عنوان یک راهکار کارآمد استفاده میشود. به عنوان نمونه، در سقفهای سولهها یا سالنهای صنعتی، این ورق به عنوان یک گزینه ایدهآل ترجیح داده میشود. کاربردهای دیگر ورق آلوزینک عبارتند از:
1. تأسیسات مرتبط با تهویه هوا یا سیستمهای خنککننده
2. ساخت و نصب انواع اگزوزهای خودرو
3. طراحی و ساخت مخازن مخصوص نگهداری مایعات
4. ساخت انواع دستگاههای گرمایشی آب
5. ساخت تابلوهای برقی در خیابانها
6. تولید انواع تابلوهای راهنمایی و اطلاعرسانی
7. ساخت انواع پروفیلهای در و پنجره
توضیح درباره ورق گالوانیزه
ورق گالوانیزه، نتیجهای از پردازش ورقهای فولادی سرد یا گرم است که به وسیلهی روشهای مختلفی در برابر اکسید آهن یا خوردگیهای احتمالی فولاد تقویت شده است.
این نوع ورق دارای ظاهری براق است و عمدتاً با ابعاد مشخصی در بازار عرضه میشود. ویژگیهای خاص این ورقها باعث مقاومت آنها در شرایط محیطی مرطوب میشود و در نتیجه، کاربردهای بیشتری در این شرایط دارند..
خصوصیات منحصر به فرد ورق گالوانیزه
جالب است بدانید که گستره وسیعی از محصولات فولادی، از جمله پروفیل، لوله، و نبشیها از ورقهای گالوانیزه ساخته میشوند. ورقهای گالوانیزه به خاطر خصوصیات فوقالعاده جوشپذیری و انعطاف در ساختار، به راحتی قابل استفاده هستند.
تایید این ورقها با انجام بازرسیهای چشمی معمولی انجام میشود و نیازی به انجام آزمایشهای پیچیده جهت تشخیص صحت آنها وجود ندارد. ویژگیهای دیگر ورق گالوانیزه عبارتند از:
1. فولاد گالوانیزه از نظر مقاومت به زنگزدگی، از فولاد ضدزنگ بهتر عمل میکند.
2. با بارگذاری و نصب صحیح، عمر مفید این ورقها به مدت تا 70 سال میرسد.
3. این ورقها در مواجهه با آسیبهای سطحی، مقاومت ضد زنگ خود را حفظ میکنند..
برتریهای ورق گالوانیزه
ورق گالوانیزه به لحاظ مزایا و ویژگیهای مثبت، موقعیت خود را به عنوان یک محصول ساختمانی با ارزش به نمایش میگذارد. به عنوان مثال، این ورقها با عمر طولانی تا 70 سال در شرایط مطلوب، یکی از انتخابهای مهم در صنعت ساختمان محسوب میشوند. مزایای دیگر ورق گالوانیزه عبارتند از:
1. هزینه تولید کمتر
2. هزینه نگهداری و حفظ کمتر
3. سختی و مقاومت بسیار خوب در برابر آسیبهای ناشی از حمل و نقل یا بارگذاری ورق
4. تمیزی آسان و بدون دردسر
5. دقت و تطبیقپذیری بالا در فرآیند ساخت.
ابعاد ورق گالوانیزه: راز توازن میان محدودیت و تنوع
ورقهای گالوانیزه، در مقایسه با ورقهای فولادی سیاه، از نظر ابعاد، با محدودیتهای خود مواجه هستند. جالب است بدانید که این محصول حتی در مقایسه با سایر ورقهای فولادی، با محدودیت کمتری در ابعاد مواجه است. هر کارخانه تولیدکننده، ورقهای گالوانیزه خود را با ابعاد، ضخامت، سایز، و وزن خاصی به بازار عرضه میکند. اما حدود این ابعاد، به شرح زیر است:
- طول ورق گالوانیزه: معمولاً بین 2 تا 10 متر تغییر میکند.
- عرض ورق گالوانیزه: معمولاً بین 1 تا 1.5 متر است.
- ضخامت ورق گالوانیزه: از 0.5 تا 2 میلیمتر متغیر است.
- چگالی ورقهای گالوانیزه: 786 است.
- وزن ورقهای گالوانیزه: بر اساس ابعاد مختلف متغیر است و در بازهی 5 تا 40 کیلوگرم قرار دارد.
کاربردهای ورق گالوانیزه: آبادی و گستردگی کاربری
ورقهای گالوانیزه، همانند همتای آلوزینک، در مواقعی که رطوبت به اندازهی قابل توجهی وجود دارد، کاربرد فراوانی دارند. این ورقها در ساخت انواع پروفیل، نبشی، ناودانی و لولههای گالوانیزه مورد استفاده قرار میگیرند.
مهم است به این نکته توجه کرد که ورقهای گالوانیزه، گستره وسیعی از محصولات فولادی را دربر میگیرند. کاربردهای این ورقها بسیار گسترده بوده و برخی از کاربردهای اساسی آنها عبارتند از:
- ساخت لوازم خانگی: از جمله لوازم برقی و غیر برقی.
- پانلها و تابلوهای برق: در شهری یا صنعتی.
- ساخت مجاری و کانالها: برای تهویه یا سیستمهای کولر.
- ساخت مخازن ذخیرهآب: یا مایعات دیگر.
- بدنه و سقف سالنها و سولهها: کوچک یا بزرگ.
هر یک از این کاربردها، تاکید میکند که ورقهای گالوانیزه به دلیل خاصیت ضدزنگ و مقاومت در برابر شرایط محیطی مرطوب، گزینهی مناسبی برای زیبایی و دوام در ساخت و سازهای مختلف محسوب میشوند.
پیشنهاد سایت :
ورق گالوانیزه رنگی با طرح شادوالاین، به عنوان یکی از محصولات مورد استفاده در صنایع ساختمانی و دکوراسیون داخلی، از جذابیت و کاربرد بالایی برخوردار است. این نوع ورقها با استفاده از فرآیند پوشش دادن با رنگهای متنوع و الگوهای زیبا، علاوه بر ویژگیهای مقاومت در برابر خوردگی و زیبایی، امکان ایجاد طرحها و زیباییهای متنوع را فراهم میکنند. این ورقها در پروژههای مختلف ساختمانی، از جمله پوشش دیوارها، سقفها، دربها و پنجرهها، نمای خارجی ساختمان، مبلمان و دکوراسیون داخلی استفاده میشوند و باعث زیبایی و زندگی میانی ساختمان میشوند.
تفاوت میان ورق آلوزینک و گالوانیزه چیست؟
تفاوت اول: ظاهر ورقهای آلوزینک به نظر یکدستتر و جذابتر از ورقهای گالوانیزه میآیند. به علاوه، ورقهای آلوزینک معمولاً با رنگهای مختلف در بازار قابل دسترسی هستند، در حالی که ورقهای گالوانیزه بدون رنگ و با ظاهری براق موجودند. اگرچه ورقهای گالوانیزه نیز قابل رنگآمیزی هستند، اما به طور معمول برای استفاده در بخشهای خارجی ساختمان از ورقهای آلوزینک استفاده میشود.
تفاوت دوم: ویژگیهای فنی ورقهای گالوانیزه اغلب از ورقهای فولادی سرد یا گرم تولید میشوند که با یک لایه روی پوشش داده شدهاند. در مقابل، ورقهای آلوزینک ساختار پیچیدهتری دارند و از ترکیب سه عنصر مختلف شامل 55 درصد آلومینیوم، 4 درصد روی و 6 درصد سیلیکون ساخته میشوند.
تفاوت سوم: ابعاد ورقهای گالوانیزه و آلوزینک هر دو محدودیتهای ابعادی دارند، اما ورقهای گالوانیزه در بازهی گستردهتری تولید میشوند. به عنوان مثال، ضخامت ورقهای گالوانیزه میتواند از 0.5 تا 2 میلیمتر متغیر باشد در حالی که ضخامت ورقهای آلوزینک معمولاً از 0.5 تا 0.8 میلیمتر متغیر است.
تفاوت چهارم: مقاومت به خوردگی با توجه به حضور بالای آلومینیوم در ترکیب ورقهای آلوزینک، این ورقها مقاومت به خوردگی بیشتری نسبت به ورقهای گالوانیزه دارند. این خاصیت باعث میشود که ورقهای آلوزینک در صنایع حساستر و دقیقتر بیشتر مورد استفاده قرار گیرند.
تفاوت پنجم: هزینه تولید و قیمت نهایی ورقهای آلوزینک از آلومینیوم، سیلیکون و روی تشکیل شدهاند، که جزء فلزهای گرانقیمت محسوب میشوند. به همین دلیل، تولید ورق آلوزینک هزینه بالاتری نسبت به ورقهای گالوانیزه دارد. همچنین، بر اساس مقاومت بیشتر به خوردگی و عمر بیشتر، ورقهای آلوزینک در مقایسه با گالوانیزه، قیمت نهایی بیشتری دارند.
سخن پایانی
در این نوشته، به مقایسه و تفاوت بین ورق آلوزینک و گالوانیزه پرداختیم. هر دو نوع ورق برای مقابله با انواع خوردگی تولید میشوند و از نظرات متعددی به شباهت دارند، اما تفاوتهای اساسی آنها را از یکدیگر متمایز میکند. مواردی همچون آلیاژ ورق، شکل ظاهری، هزینه تولید و طول عمر، از مهمترین تفاوتهای ورق آلوزینک و گالوانیزه هستند. اگر تمایل به گسترش اطلاعات خود در زمینه ورقهای گالوانیزه دارید، پیشنهاد میشود به مقاله “ورق گالوانیزه چیست؛ کاربرد و مزایای این ورق” مراجعه کنید.
برای آشنایی با تغییرات قیمت انواع ورق، میتوانید به سایت فرا آهن مراجعه نمایید.